W pracy spędzamy średnio nawet do 46 godzin tygodniowo. Jedną z niewielu przyjemności, na jakie możemy sobie wówczas pozwolić to… przerwa na jedzenie. Niestety, w natłoku obowiązków domowych rzadko znajdujemy czas i siły na przygotowanie smacznego posiłku. Co zatem jeść w pracy, aby było pysznie, szybko i zdrowo?
Poniżej przedstawiamy 7 propozycji jedzenia do pracy, dzięki którym zaoszczędzisz czas i najesz się do syta ze smakiem.
Expresowo sałatkowo
Czy jest coś prostszego niż wymieszanie ze sobą wszystkich składników w jednej misce?
Sałatka z komosy z kurczakiem praktycznie sama się robi! Wystarczy kawałek smażonego kurczaka z niedzielnego obiadu i garść komosy. Ta trójkolorowa odmiana ryżu o dużej zawartości błonnika i witamin, na jednym talerzu z ogórkiem i papryką tworzą prawdziwą bombę wartości odżywczych.
Idealną propozycją szybkiego jedzenia do pracy jest również kolorowa sałatka z tofu posypana zielonymi kiełkami rzodkiewki. Nie tylko ze względu na jej energetyczny kolor, ale przede wszystkim z powodu chrupiących orzechów włoskich, które korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu. Twój organizm z pewnością podziękuje Ci za zastrzyk dodatkowej dawki energii w trakcie intensywnego dnia.
Świat makaronów
Dania makaronowe to jedne z najczęstszych posiłków, jakie przygotowujemy do pracy. Jak odświeżyć ulubione z nich, a pozostałym dodać nieco pikanterii?
Delikatny sos na bazie maślanki to strzał w dziesiątkę dla różnych dań mięsnych. Wymieszaj go z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i dodaj do wstążek makaronowych z indykiem i brokułami. Z kolei lampka czerwonego wina lub garść oliwek wzbogacą tradycyjną wersję spaghetti bolognese. Prosty obiad nabierze włoskiego charakteru i w środku pracowitego dnia przeniesie Cię do słonecznej Italii.
Sprawdź, Jaki budżet na artykuły blogowe będzie generować na niej ruch?
Najpopularniejsze alternatywy dla dań mięsnych to przepisy na zapiekane penne ze słodką cukinią lub gotowany makaron z łososiem i suszonymi pomidorami. Ciągnący się sos serowo-śmietanowy w połączeniu ze słono-pikantnymi kawałkami fety to istna uczta dla podniebienia. Pozwól sobie na odrobinę luzu i wakacyjnego klimatu.
Uniwersalny pęczak
Co jeszcze jeść w pracy, aby nasycić głód? Z pomocą przychodzą produkty zbożowe. Wśród nich coraz większą popularnością cieszy się pęczak – odmiana kaszy jęczmiennej; roślina bogata w błonnik i białko. Dodatkowo, jego regularne spożywanie wspomaga procesy trawienne oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy i nerwowy.
Wypróbuj przepis na kaszotto kokosowe z mięsnymi klopsikami, warzywami i kozim serem. Zbyt skomplikowane? Nic bardziej mylnego! Większość jego składników znajduje się w każdej kuchni i spiżarni. Przygotowanie dania trwa nieco ponad 30 minut i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, za to pomarańcza z mleczkiem kokosowym tworzą naprawdę udany, egzotyczny duet smakowy.
Jedzenie do pracy – podsumowanie
Jak się okazuje jedzenie do pracy nie musi być nudne, bez wyraźnego smaku i byle jakie. Może być pyszne, kolorowe, odżywcze i z nutą wariacji. Wszystkie potrzebne składniki są na wyciągnięcie ręki, aby w 20-30 minut stworzyć 7 smacznych i szybkich dań do pracy. Zaoszczędź swój czas i przekonaj się, że szybko w tym przypadku oznacza również zdrowo i smacznie!
Autor tekstu: Paulina Miklaszewska